Чому велосипед?

U-Cycle (ГО «Асоціація велосипедистів Києва») підтримує велосипедний рух, бо їзда на велосипеді покращує здоров’я людей, робить міський простір безпечнішим, економить кошти, допомагає довкіллю, вивільняє громадський простір.

Здоров’я

Численні дослідження показали, що їздити на велосипеді є кориснішим, ніж не їздити, попри всі фактори, що можуть цьому суперечити (можливість аварій, забруднене повітря і т.п.).

З медичної точки зору, переваги їзди на велосипеді численні:

Крім того, їзда на велосипеді позитивно впливає на емоційний стан людини: покращує самопочуття, впевненість у власних силах, зменшує стреси, втому, проблеми зі сном тощо.

Активний велосипедист (людина, яка здійснює три поїздки по 6 км на тиждень) має такий самий рівень здоров’я, як молодша на 10 років людина, що не їздить велосипедом.

Безпека

Велосипеди не просто роблять безпечнішими дороги (адже водії змінюють свою поведінку, стають уважнішими, коли навколо є пішоходи та велосипедисти). Велосипедний рух сприяє безпеці в громадському середовищі в цілому.

Для безпечних вулиць потрібна критична маса людей. Коли багато людей їздять на велосипеді, більше людей знаходиться на вулиці. Тому в містах, де вищий відсоток населення користується велосипедами чи ходить на роботу пішки, набагато менше злочинів.

Довкілля

Щороку 3 мільйони людей у всьому світі передчасно помирають через забруднене повітря. Інші 1.4 млн потерпають від забруднення повітря, рівень якого перевищує норми, визначені ВОЗ. Фактор транспорту в цьому питанні значний. У деяких країнах кількість людей, що помирають від забрудненого повітря навіть вищий, ніж від ДТП.

Половина викидів вуглецевого газу в містах припадає на транспорт. Їзда на велосипеді може значно покращити ситуацію.

Якщо взяти до уваги повний цикл життя наступних видів транспорту, викиди вуглецевого газу є приблизно такими:

Їзда на велосипеді не спричиняє викидів шкідливих газів та майже не створює шуму. Це є критично важливим для зниження впливу глобального потепління.

Економіка

Їзда велосипедом не тільки економить кошти, які були б витрачені водієм на автомобіль чи на громадський транспорт.

Кожен кілометр подорожі на велосипеді замість автомобіля заощаджує непрямі кошти бюджету. Це відбувається за рахунок:

Громадський простір

Місця, що потрібно для паркування одного автомобіля, вистачило б для 7 велосипедів. Велосипеди вивільняють громадський простір для інших потреб.

До того ж, порівняйте пропускну здатність доріг: авто 2 тис*, автобуси 9 тис, велосипед 14 тис, пішоходи 19 тис, трамвай 22 тис. Велосипеди потребують мінімальної площі для пересування та паркування (або взагалі не потребують). Таким чином практично відпадає потреба будівництва нових та розширення старих доріг.

*(кількість людей на годину на дорозі шириною 3,5 м)

Джерела:

ПОДІЛИТИСЯ