Bike Friendly Company: історії велодружніх закладів Києва

У 2019 році U-Cycle (ГО «Асоціація велосипедистів Києва») запустила першу в Україні програму сертифікації бізнесу Bike Friendly Company.

Першими учасниками сертифікаційної програми Bike friendly Company в Києві стали бізнес-центр «Іллінський», юридична фірма EVERLEGAL, кав’ярня Sereda Vegan Point, ресторан «Тарас Бульба» і DREAM Hostels. Ми розпитали в них, чому вони зробили свій бізнес велодружнім і які переваги це дає в роботі з клієнтами.

Дарія Кравець, прес-служба юридичної фірми EVERLEGAL:

Ми зробили не лише велопарковку та душ в офісі, але й корпоративні велосипеди. Юристам часто доводиться бути одночасно в декількох місцях. Велосипед допомагає вирішити для нас проблему мобільності: коли центр Києва стоїть в заторах, ми їдемо і приїжджаємо вчасно. До того ж, це бонус для працівників і клієнтів, що підвищує лояльність до бренду EVERLEGAL. Це нам допомогло знайти кращі підходи до клієнтів, зблизитись з ними. Вони відвідують наші заходи, наші велотури і бачать, що ми не тільки юристи. Ми велодружня компанія, яка піклується про громадські ініціативи.

Михайло Гурін, старший юрист ЮФ EVERLEGAL:

Організація корпоративного велопарку стала черговою вдалою реалізацією нестандартних для нашого суспільства ідей наших партнерів. Користування велосипедом в умовах центра Києва дає змогу суттєво економити час. Приємно відзначити, що така практика знайшла позитивну оцінку не тільки колег, а й наших клієнтів, а деяким з них ще й допомогла своєчасно вирішити термінові для них питання. Разом з цим, актуальним лишається питання покращення велоінфраструктури міста та безпеки руху.

Андрій Тодоров, бізнес-центр «Іллінський»:

Ми робили це не для того, щоб отримати якийсь сертифікат, а для того, щоб бути інклюзивними для людей, які потрапляють до нас, користуючись різним транспортом. Ми зробили в нашій підземній парковці спеціальні велозручності. Це велопарковка, яку ми розширили вдвічі, спостерігаючи запит від наших клієнтів. Згодом, маючи рекомендації від U-Cycle (ГО “Асоціація велосипедистів Києва”), ми вирішили зробити душ. Душові кімнати неподалік від велопарковок, так само в підземному паркінгу і ними можуть користуватись абсолютно всі люди, які користуються нашими велопарковками. Ми не ставимо тут обмежень, щоб ними користувались тільки ті люди, які працюють у нашому бізнес-центрі.

Абсолютно всі клієнти наших орендарів, гості нашої кав’ярні чи ресторану, або люди, які працюють поруч, через дорогу або через квартал можуть залишати в нас свої велосипеди. Місце дуже зручне та не потребує якихось рівнів доступу. Воно знаходиться під відеонаглядом, поруч сидять охоронці.

Також у нас є буклети для орендарів бізнес-центру, щоб усі знали, де наша велопарковка, є карти з велоінфраструктурою, яка є поблизу нашої будівлі, є карта зручностей для велосипедистів – велосервіси та bike-friendly заклади неподалік. І є насос для велосипеда, його можна запитати в охоронця, а також шафки для зберігання речей під час душу.

Анастасія Балабанова і Артур Прищепа, співзасновники Sereda vegan point:

Наш вибір на користь байкфрендлі сервісу — не просто тренд, а вимога часу. Це наш особистий з чоловіком запит до міста, який ми вирішили самі й виконати посильно і без прямої вигоди. Треба, й усе. Найперше, чого нам не вистачало, це більш-менш безпечне паркування велосипеда. Ми об’єдналися з партнерським бізнесом, магазином суконь, і тепер можна залишити свій байк біля авангардної велопарковки у вигляді манекена!

Також до велопослуг, що ми безкоштовно надаємо, належить мініСТО з усіма необхідними інструментами, в тому числі латками й клеєм на випадок пробиття камери. Підкачати колеса у нас теж можна, є насос. А якщо ви забули свій замок, то можна скористатися нашим, щоб припаркуватись біля закладу. Загалом кав’ярня підтримує рух #lesswaste та спеціалізується на виготовленні веганських десертів та напоїв. Найсмачніші веганські тортики, тістечка, кава та затишок у центрі міста!

Анна, хазяйка залу корчми «Тарас Бульба»:

Корчма «Тарас Бульба» завжди була, є і буде за здоровий спосіб життя. Тому ми навіть і не думали, чи необхідно нам бути велодружніми, відповідь очевидна. Переваги такого рішення, як на мене, також очевидні: ми регулярно бачимо здорові, усміхнені, заряджені життєвою енергією обличчя наших велодрузів. А це і є сенс існування Корчми — дарувати чудовий настрій та комфорт усім, хто завітає в гості.

Звичайно, безумновною перевагою є також і те, що завдяки велозручностям у Корчмі, ми сприяємо розповсюдженню ідеї здорового способу життя серед населення та збереженню навколишнього середовища. Ми за те, щоб велозручності були в кожному громадському закладі, адже це такий простий жест, який несе так багато користі.

Альона Лапенко, комунікаційна менеджерка мережі DREAM Hostels:

DREAM Hostels на Андріївському узвозі — перший сертифікований bike-friendly хостел України. Така ініціатива у компанії з’явилась завдяки філософії, яку ми сповідуємо — slow travel. Slow travel — це про усвідомлені подорожі без поспіху, страху пропустити усі must see місця і про отримання досвіду місцевого жителя. Бо не важливо, чи відпочиваєш ти в Києві, чи в Барселоні. Важливо просто вміти проводити свій час якісно. І ми прагнемо, щоб з таким усвідомленням люди подорожували як по Україні, так і за її межами. Окрім велопарковки, у нашому закладі є можливість за окрему плату, якщо ви не проживаєте у хостелі, прийняти душ та попрати речі за невеликі гроші, полагодити свій байк та смачно перекусити у кафе. Окремий бонус — велопрокат.

Сертифікат Bike Friendly Company отримав DREAM Hostel Kyiv — один з хостелів найбільшої мережі у Східній і Центральній Європі. Сьогодні DREAM Hostels є не тільки в Києві, а й у Варшаві, Братиславі, Празі, Києві, Львові, Одесі, Полтаві, Запоріжжі та Рахові.

Маріанна Маршаленко, координаторка сертифікаційної програми Bike Friendly Company і партнерської програми U-Cycle (ГО «Асоціація велосипедистів Києва»):

Особливість цієї програми в тому, що вона поєднує всіх: бізнес, клієнтів і місто. Подаватись може будь-яка компанія, яка має клієнтів, є клієнт-орієнтованою і хоче надавати сервіс, доступний для всіх, в тому числі для людей на велосипедах. Це можуть бути заклади громадського харчування (кав’ярні, ресторани), заклади, які надають послуги проживання (готелі, хостели), торговельні центри, бізнес-центри, банки, аптеки.

Програму сертифікації Bike Friendly Company було запущено за підтримки програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та впроваджується Pact в Україні, проекту Євросоюзу «Регіональний механізм розвитку громадянського суспільства країн Східного партнерства» та Управління туризму та промоцій КМДА.

Нагадаємо, щоб потрапити на мапу локацій Bike Friendly Company, компанія має пройти велоаудит і отримати сертифікати Зелений або Gold. Сертифікат видається на два роки, велоаудит відбувається після заповнення заявки на сайті програми та сплати внеску. Розмір внеску залежить від розміру бізнесу та кількості співробітників і має забезпечити стабільність програми.

U-Cycle (ГО «Асоціація велосипедистів Києва») — це експертна громадська організація, яка просуває велосипед як безпечний зручний транспорт. Ви можете підтримати нашу діяльність у різний спосіб.

U-Cycle — це yoU, Urban, Ukraine.

ПОДІЛИТИСЯ