“ДоброВело”: Як у Добропіллі місцеві жителі провели свої перші веловихідні

Перший день осені для мешканців Добропілля видався незвичайним – зустрічали вони його  масштабним велофестивалем “ДоброВело”, який об’єднав людей на велосипедах та без них. Подія зібрала як дорослих, так і дітей, та продемонструвала, що велосипед є не лише зручним та раціональним транспортом, а й може стати чудовим об’єднавчим інструментом для мешканців та є справжнім каталізатором для позитивних міських трансформацій.

Організаторами велофестивалю “ДоброВело” виступили громадська організація “Асоціація велосипедистів Києва” та молодіжний центр “Добро”.

Стартувала подія з відкритого лекторію “Як велосипед змінює міста”, який провела виконавча директорка громадської організації “Асоціація велосипедистів Києва” Анастасія Макаренко. Завдяки цій лекції мешканці відкрили для себе через фокус цінностей, якими він наповнює міста, чому звичайна вeлодоріжка здатна стати потужним символом дeмократії та може розповісти про якість життя у вашому місті кращe за будь-яку статистика, як виграють міста, даючи “зeлeнe світло” вeлотранспорту та чому вeлосипeдисти мають право на місто.

Для досвідчених велосипедистів та велосипедисток пройшла Велошкола з безпеки руху на дорогах. Відтепер вони матимуть можливість називатися “велотренерами” та проводити подібні школи для своїх колег у різних районах міста, тим самим підвищуючи велокультуру, безпеку, дисципліну та взаємоповагу у велоспільноті.

Подібна велошкола, але у спрощеному варіанті, проходила і для дітей. Тут вони вчилися правилам дорожнього руху та запам’ятовували, як пересуватися велосипедом на дорозі впевнено, безпечно та комфортно.

Після корисного навчання на дітей чекали насичені велоперегони. Охочих позмагатися за право називатися “найшвидшим” виявилося досхочу. Переможці змагання отримали корисні подарунки. Пам’ятні призи дісталися і юним учасникам та учасницям перегонів.

Для тих, хто постійно користується двоколісним транспортом досвідчені тренери провели майстер-клас з обслуговування велосипедів. Відтепер місцеві велосипедисти знатимуть як у домашніх умовах доглядати за своїми роверами та у разі потреби зможуть усунути несправності самостійно.

Серед активностей, що припали до душі гостям велофестивалю і велопробіг Добропільським районом. Місцеві велосипедисти та велосипедисти із сусідніх міст пліч-о-опліч проїхалися цікавим маршрутом та подивилися на місто іншими очима – очима громадян, які можуть творити позитивні зміни у місті.

Завершився велопробіг смачним велопікніком з лимонадами, якими смакували усі гості веловихідних. Після дружньої трапези на всіх чекав кінопоказ “Bikes vs Cars” (“Вело проти Авто”) режисера Фредеріка Ґерттена просто неба з велогенератором. Мешканці мали унікальну можливість спробувати себе у ролі “постачальника живої енергії”. Для цього їм достатньо було лише крутити педалі на велогенераторі.

Протягом фестивалю функціонувала зона веломайстерні, де місцеві мешканці мали змогу скористатися послугами веломайстрів та безкоштовно полагодили свої велосипеди.

Загалом подія нікого не залишила байдужим. Кожен відвідувач та відвідувачка знайшли для себе активність до душі, а головне –  зрозуміли важливу річ, що велосипед може об’єднувати людей різного віку та соціального статусу.

“ДоброВело” у Добропіллі став п’ятим за рахунком велофестивалем, що проходить у рамках проекту “ВелоСхід”, який має на меті сприяти у співпраці ініціативних груп велосипедистів із Донецької та Луганської областей на місцевому та регіональному рівнях, а також забезпечити можливість для їх приєднання до загальнонаціональних мереж та інших громадських організацій, діяльність яких пов’язана з велосипедним рухом, просуванням сталого розвитку міст та захистом прав громадян.

“Подіямиу рамках проекту “ВелоСхід” ми спільно з активістами Добропілля та інших східних міст хочемо показати мешканцям нові можливості, які відкриває велосипед. Це не просто раціональне транспортне рішення, а й чудовий об’єднавчий інструмент для мешканців міст, який може сприяти появі нових горизонтальних зв’язків між людьми та допоможе активним громадянам більш професійно впливати на прийняття рішень у своєму місті. Ми переконані, що велосипед може стати справжнім каталізатором змін для східних міст і Добропілля, зокрема”, – говорить виконавча директорка “Асоціації велосипедистів Києва” Анастасія Макаренко.

Наступні події у форматі веловихідних пройдуть у Лисичанську 8 вересня та Дружківці 15 вересня. До участі запрошуються усі охочі велосипедисти та велосипедистки зі всієї України.

Проект “ВелоСхід” / “Cycling through Donbas and beyond” виконується ГО “Асоціація велосипедистів Києва” в рамках Проекту “Зміцнення громадської довіри” (UCBI II), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Більше фото з веловихідних “ДоброВело” шукайте у фотоальбомі.

Відео з веловихідних “ДоброВело” на YouTube-каналі “АВК”.

Детальніше з проектом “ВелоСхід” можна ознайомитися за посиланням.

Хочете бачити Київ велосипедним? Приєднуйтеся до Асоціації велосипедистів Києва. Що більше нас буде, то швидше ми будемо жити в комфортному місті!

Фото: Ірина Ярко

ПОДІЛИТИСЯ