Фільм “Прихована краса” очима велосипедиста

В середині грудня у прокат українських кінотеатрів вийшла американська драма «Прихована краса». Про сенс та переклад назви українською (яка в оригіналі звучить як «Collateral Beauty»), про сюжет та задум режисера фільму Девіда Френкеля розповідати не буду – фільм заслуговує уваги і, як на мене, час ви проведете із задоволенням.

pryhovana-krasa Єдине на що хочу звернути увагу, це акторський склад, який справді купує глядача, у найкращому сенсі слова «купує». Адже зібрали для стрічки кінозірок різних жанрів і в них вийшло створити єдине полотно, відтворити одну історію, в рамках якої є, як мінімум, 4 окремі лінії життя головних героїв: втрачений Уілл Сміт, глибока Кейт Уінслет, енергійний Едвард Нортон, імпульсивна молодість Наталі Портман та мудра Хелен Міррен.

pryhovana-krasa3

Втім головним предметом уваги у фільмі для мене був звичайно ж двоколісний друг Уілла Сміта, який грав свою окрему роль у житті чоловіка. Герой Уілла, за історією, вже протягом двох років живе у жалобі за своєю донькою і не бачить іншого розвитку подій як катати на роботу, де розкладає доміно, повертається додому, медитує в парку та підглядає за групою людей, котрі збираються раз на тиждень розповісти про загиблих дітей. При цьому кожна поява велосипеда на екрані символізувала боротьбу зі стресом та мовчазну підтримку, якої часом потребує будь-хто з нас.

Don't Breathe_oneTXT.eps

Окрім головної теми фільму про життя повне можливостей, насолод та розвитку, мою увагу привертали появи Уілла на велосипеді та специфіка його руху по проїжджій частині Нью Йорка. Як на мене, це взагалі окрема тема, яку обговорювати складно, бо герой постійно порушує ПДР! Але ті ПДР, яких ми звикли притримуватися. Втім ПДР США частково відрізняються!

Цікавим є й те, що для кожного штату ПДР подібні, але для кожного є свої правки з огляду на особливості інфраструктури міста та співвідношення кількості транспортних засобів, зокрема, велосипедів, автомобілів, мотоциклів, скутерів і звісно пішоходів. До прикладу про велосипед є окремі розділи у ПДР США будь-якого штату. Це наштовхнуло погортати трішки ПДР США та поглянути чи є ті порушення правил, які я відмітила у фільмі, порушенням ПДР США?

Для початку знайшла ПДР США штату Іллінойс, де маємо розділ 6 «Ділимо дорогу» та штату Каліфорнія, де правила конкретно для велосипедистів окреслені в пункті «Велосипеди».

zeichen_357-50_-_durchlassige_sackgasse_fur_fusganger_und_radverkehr_stvo_2009-svg

ПДР UA & USA:

Специфікою ПОВАГИ просякнуте кожне правило дорожнього руху у США і тут неважливо кому воно адресоване. При прочитанні правил відчувається, що написані вони людьми і для людей, які точно знають про що пишуть, адже й самі використовують для пересування автомобіль, велосипед або гуляють пішки.

umqsreg59oq-800x600w

Наприклад, як вам подобається таке правило:

І за логікою наступним правилом є заборона використання навушників велосипедистами, адже, якщо вони рівні на дорозі з автомобілем, то і взаємоповаги буде рівно стільки, скільки вони демонструють водіям.

Цікава та важлива практика для автомобілістів прописана у ПДР щодо відкриття дверцят автомобіля:

Тож загальне враження від фільму феєричне, поєднання улюблених акторів, тепло сюжету та Уілл Сміт на велосипеді – це попадання в ціль, що знайде за що зачепитися у душі кожного глядача 😉

will-smith-03-12-2016-1-380x560

А вельчик у Уілла простий, зі сталевою рамою, шкіряними гріпсами і високим багажником –  і це правильно, бо маємо акцент на ролі велосипеда в житті людини, котра перебуває у стресовому стані, а велосипед позиціонується як баланс між горем втраченого життя та наявного продовження.

І все це в одному фільмі.

Насолоджуйтесь життям, шукайте можливостей, досягайте бажаного і поважайте себе і світ навколо себе 😉

Посилання на матеріали використані вище:

НА ЗАМІТКУ !

ГО АВК проводить набір у команду допомоги постраждалим у вело-ДТП: хто бажає приєднатися – чекаємо, хто має запитання пишіть на пошту doom20fear {a} gmail.com із задоволенням відповід на всі запитання 😉

А також 23 грудня ми проведемо лекцію про “Алгоритм дій при ДТП” і вас запрошуємо !

Для вас натхненно від

координаторки допомоги постраждалим у вело-ДТП

Валерія Думанецька

motohelp
ПОДІЛИТИСЯ