У Костянтинівці відбувся перший велофестиваль “Круті педалі”

«Круті педалі» – таку назву має велофестиваль, який пройшов у місті Костянтинівка Донецької області. 28 липня у Тихому Сквері відбулося справжнє свято для користувачів велотранспорту та мешканців, які тільки збираються сісти на велосипеди та загалом цікавляться розвитком велоруху. Участь у події взяли також велосипедисти з Авдіївки, Бахмуту, Слов’янська, Краматорська та Дружківки.

Програма фестивалю включала заходи, які були цікаві усім, хто був на події – від натхненних лекцій і майстер-класів з обслуговування велосипеда до першого велотуру промзоною.

Подія продемонструвала, що велосипед – це не просто спорт чи відпочинок, а й зручний та раціональний транспорт, який, крім всього, може стати чудовим об’єднавчим інструментом для мешканців міста. Це гарна можливість для громади посилити голос на підтримку якісної та безпечної інфраструктури у місті.

“Перш за все велофестиваль “Круті педалі” – це комунікація. Міські велосипедисти не завжди є активними учасниками громади, бо доволі розпорошені по місту. Наша подія – це діалог не тільки один з одним, а й з місцевою владою. Костянтинівка потребує розвитку інфраструктури для користувачів велотранспортом, але поки що місто ще не розробило конкретних стратегій чи планів розвитку, та публічно про це у нас ще не говорять, а тому ця подія – чудовий шанс це зробити. Також маємо  важливий освітній компонент. У нас у місті немає велоінструкторів, які б проводили навчання з безпеки руху. І ми віримо, що наша подія надихне проактивних велосипедистів активно просувати велорух у місті надалі”, – говорить співорганізаторка велофестивалю у Костянтинівці, координаторка вільного простору “DRUZI” Наталка Сосницька.

Офіційно фестиваль стартував о 14:00. У цей час уже розпочали свою роботу зона лекторію та зона веломайстерні. Відвідувачі події відразу розділилися за інтересами – любителі мандрів і нових вражень мали нагоду послухати надихаючу лекцію від веломандрівниці, а охочі повчитися попрямували на велошколу з безпеки руху.

Потім на гостей фестивалю чекала лекція на тему “Як успішно адвокатувати велоінфраструктуру та змінювати наші міста”, яку відвідали активісти та мешканці, що прагнуть позитивних змін у своєму місті. А власники двоколісних пішли проходити майстер-клас “Як обслуговувати свій велосипед”.

Не оминула ця масштабна подія і представників місцевої влади. Так, чиновники разом із місцевими активістами та лідерами українського велосипедного руху долучилися до дискусії щодо можливостей розвитку велоінфраструктури та просування принципів сталої міської мобільності у Костянтинівці. Тим часом велосипедисти, які мали неполадки зі своїм “двоколісним транспортом” мали змогу скористатися послугами безкоштовної веломайстерні, яка функціонувала під час події у Сквері Тихому.

А вже о 18:00 на жителів та гостей міста чекала ключова подія фестивалю – перший велотур промзоною Костянтинівки, яка розташована у самому серці міста. На велотурі учасники та учасниці мали змогу не лише дізнатися цікаві факти про загадкову промислову зону та відкрити для себе нові веломаршрути, а й дослідити місто в новому фокусі, який дарує велосипед.

На фініші велотуру у Тихому Сквері на гостей фестивалю чекав вечірній пікнік зі смачними лимонадами та показ кіно “Вело проти Авто” просто неба з велогенератором. Охочих “покрутити педалі” та згенерувати чисту енергію для кінообладнання виявилося дуже багато. Фільм продемонстрував, як активісти та міста в усьому світі переходять на нову систему просуваючи принципи сталої міської мобільності, а велосипед – це надзвичайний інструмент змін.

За годину до опівночі офіційна програма велофестивалю завершилася, а відвідувачі продовжували між собою обговорювати фільм, ділитися загальними враженнями від події та згадувати у кого наскільки були “круті педалі”.

Організаторами фестивалю виступили громадська організація “Асоціація велосипедистів Києва” та вільний простір “DRUZI” за підтримки Костянтинівської міської ради.

Велофестиваль “Круті педалі” став першою подією у рамках проекту “ВелоСхід”, що реалізується задля просування розвитку велоруху  у східних містах Донецької та Луганської областях. Ще п’ять таких подій у форматі веловихідних пройдуть у Слов’янську, Добропіллі, Дружківці, Старобільську, Лисичанську і завершаться Східним Велофорумом у Краматорську, який стане фінальною подією проекту та об’єднає велоактивістів з українських міст.

“Такими подіями, що проходять у рамках проекту “ВелоСхід”, ми спільно з активістами Костянтинівки та інших східних міст хочемо показати мешканцям нові можливості, які відкриває велосипед. Це не просто раціональне транспортне рішення, а й чудовий об’єднавчий інструмент для місцевих мешканців, який може сприяти появі нових горизонтальних зв’язків між людьми та допоможе активним громадянам більш професійно впливати на прийняття рішень у своєму місті. Ми переконані, що велосипед може стати справжнім каталізатором змін для східних міст і Костянтинівки, зокрема”, – говорить виконавча директорка Асоціації велосипедистів Києва Анастасія Макаренко.

Проект “ВелоСхід” має на меті сприяти у співпраці ініціативних груп велосипедистів із Донецької та Луганської областей на місцевому та регіональному рівнях, а також забезпечити можливість для їх приєднання до загальнонаціональних мереж та інших громадських організацій, діяльність яких пов’язана з велосипедним рухом, просуванням сталого розвитку міст та захистом прав громадян.

Перший у Костянтинівці велофестиваль “Круті педалі” проходив у рамках проекту “Cycling through Donbas and beyond”, який реалізовує ГО “Асоціація велосипедистів Києва” в рамках прoекту “Зміцнення громадської довіри” (UCBІ II) за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Більше фото з веловихідних “Круті педалі” шукайте у фотоальбомі.

Відео з веловихідних “Круті педалі” на YouTube-каналі “АВК”.

Детальніше з проектом “ВелоСхід” можна ознайомитися за посиланням.

Хочете бачити Київ велосипедним? Приєднуйтеся до Асоціації велосипедистів Києва. Що більше нас буде, то швидше ми будемо жити в комфортному місті!

Фото: Ірина Ярко

ПОДІЛИТИСЯ