У Києві 2/3 велосипедистів не наважуються їздити по дорозі

У 2017 році в Києві кількість велосипедистів, які рухаються по тротуару, а не по дорозі, зросла до 66%. Такі результати отримала Асоціація велосипедистів Києва під час останнього підрахунку навесні-влітку 2017 року.

«За Правилами дорожнього руху велосипедистам заборонено рухатися по тротуару після 14 років, але на більшості доріг Києва немає відокремлених велосипедних шляхів, а швидкість машин часто дуже велика. Зростання кількості велосипедистів на тротуарах у місті може бути пов’язана з тим, що не всі велосипедисти почувають себе у безпеці на дорозі через брак велоінфраструктури та безпечної поведінки водіїв авто. Щоб користувачі велосипедів, автомобілів і пішоходи в Києві комфортно співіснували, потрібно розвивати якісну велосипедну інфраструктуру», – пояснює результати Асоціація велосипедистів Києва.

У 2017 році АВК продовжила підрахунок велосипедистів у столиці. Підрахунок дав змогу виявити динаміку кількості велосипедистів у цьому році, порівняно з 2016 роком, і визначити, куди їздять велосипедисти, чи вдягають вони шоломи, скільки з них рухаються тротуарами, в якому одязі вони їздять та скільки жінок і чоловіків користуються велосипедами.

Рух по тротуарах

Підрахунок дав змогу виявити, що у травні-червні 2017 року 34% велосипедистів рухалися по дорозі, а 66% – по тротуару у будній день. У вихідний день пропорція дещо змінюється: 40% їдуть по дорозі та 60% по тротуару.

Загалом, у 2017 році зросла частка «регулярних» велосипедистів, які рухаються по тротуару у будній день з 58% до 66%. Це може бути пов’язано як і з тим, що не всі велосипедисти почувають себе в безпеці на дорозі.

Найінтенсивніший рух по тротуару зафіксовано на Набережному шосе, мосту Патона та на Троєщині, де у будній день за дві вечірні години проїжджає більше 300 велосипедистів.

Кількість та динаміка

Навесні-влітку на основних перехрестях Києва АВК нарахувала за дві години підрахунку 2157 велосипедистів у вихідний день та 2082 велосипедисти у будній день. Також АВК констатує певне спадання кількості щоденних велосипедистів у Києві на 14%, порівняно із вереснем 2016 року, коли в будній день ми нарахували 2427, а навесні-влітку 2017 року – тільки 2082 велосипедиста. Водночас кількість велосипедистів у вихідний день залишилася практично незмінною: 2149 у 2016 році і 2157 у 2017 році.

«Баланс кількості велосипедистів у вихідний та будній день постійно коливається. Наприклад, минулого 2016 року ми нарахували на 11% велосипедистів більше в будній день і зраділи, що люди почали їздити на велосипеді не тільки з рекреаційною метою у вихідні, а й у справах у будні дні. Цього року навпаки, на 3% менше велосипедистів виїхали у будній день, порівняно з вихідним. Це нормально, головне, що такі коливання незначні і суттєвої різниці між буднім та вихідним немає. Це означає, що в Києві приблизно з однаковою частотою жителі користуються велосипедом як у будні, так і у вихідні дні», – коментує дані дослідниця Даша Пирогова з Ради Асоціації велосипедистів Києва.

Гендерний розподіл

Навесні-влітку в будній день на точках підрахунку було помічено 14% жінок та 86% чоловіків, у вихідний день жінок стало більше – 19% серед усіх користувачів велосипеда. Порівняно з підрахунком 2016 року у вихідний день, жінок стало трохи менше (20% проти 19%), а в будній день частка навпаки дещо зросла – з 12% у 2016 до 14% у 2017 році. У травні-червні найбільше жінок було помічено на Московському мості та на Троєщині.

Шоломи та одяг

Навесні-влітку 2017 року в шоломах їздив приблизно кожний четвертий велосипедист: 23% велосипедистів у вихідні дні та 25% у будні дні. Найбільшу кількість велосипедистів у шоломах зафіксовано на Пішохідному мості, на Європейській площі та на мості Патона.

Порівняно з 2016 роком частка велосипедистів у шоломах дещо зросла у будній день (з 22% до 25%), а у вихідний день залишилася незмінна: 23% вдягали шолом у 2016 та у 2017.

Більшість київських велосипедистів їздять на гірських велосипедах (МТБ), але значно частіше ми спостерігали шосейні та міські велосипеди. За спостереженнями волонтерів, переважна більшість велосипедистів їдуть у звичайному зручному одязі «кежуал», 10-15% – у спеціальній спортивній формі.

Найпопулярніші напрямки

У будній та вихідний дні підрахунку найпопулярнішими точками були Московський міст та Пішохідний міст, а також перетин вулиць Драйзера і Сабурова з вулицею Бальзака. Найменше велосипедистів на точках підрахунку проїжджало на площі Слави та на перетині вулиць Кирилівської та Юрківської.

Умови підрахунку: травень-червень 2017 року

Дні для підрахунку обиралися з гарною погодою. Загалом погода в будній та вихідний дні підрахунку була приблизно однаковою: сонячно, безхмарно, без опадів, але вітряно. Температура коливалась від +16 °С у будній день 17 травня до +20 °С у вихідний день 3 червня.

Де відбувався підрахунок

Навесні та влітку 2017 року підрахунок проводився на 20 перехрестях. У 2014 році їх було 19, у 2015 додалося іще одне – перехрестя вул. Бальзака та вул. Драйзера, оскільки завершилися будівельні роботи на веломаршруті Троєщина-Центр і АВК вирішила додати цю точку до карти підрахунку, щоб мати можливість моніторити динаміку кількості велосипедистів у місці, де є відповідна велоінфраструктура. Восени 2016 року було прийнято рішення забрати 2 найменш інтенсивні перехрестя та замінити їх новими – перехрестям вулиць Сабурова та Драйзера, де плануються будівельні роботи з другої черги робіт на веломаршруті Троєщина-Центр, а також перехрестям вулиць Маршала Тимошенка та проспекту Героїв Сталінграда на Оболоні, де відповідно до розробленої АВК веломережі Києва проходить один із пріоритетних маршрутів.

Щодо інших точок, то для підрахунку традиційно обиралися точки в’їзду в центр міста з усіх основних магістралей, аби охопити якомога більшу кількість велосипедистів у час, коли вони їдуть на роботу або навпаки. Також є кілька точок підрахунку біля в’їздів у парки (наприклад, Голосіївський, парк Дружби народів тощо).

Коли відбувався підрахунок

У 2017 році було проведено перший весняно-літній підрахунок велосипедистів: у будній день (17 травня) та у вихідний (3 червня). Час для підрахунків обирався найбільш піковий: з 17 до 19 у будній день (середа) з 12 до 14 у вихідний день (субота).

Хто проводив підрахунок

Навесні-влітку 2017 року по 30 волонтерів у будній та вихідний дні рахували велосипедистів, які проїжджали повз них протягом 2 годин. АВК надзвичайно вдячна волонтерам за їхню роботу і запрошує всіх зацікавлених стежити за анонсами і долучатися до наступного підрахунку, який буде восени.

Як організувати підрахунок велосипедистів у своєму місті

Фото: Анна Гайдай

Ми вдячні всім волонтерам, які брали участь у підрахунку велосипедистів у травні-червні 2017 року: Альона Горошко, Андрій Пащенко, Анна Шведова, Асатрян Арсен, Бабич Тетяна, Біланенко Петро, Блащук Антон, Бобровницький Юрій, Богдан Лепявко, Богдан Матковський, Василенко Яна, Віктор Блудший, Віктор Крук, Віталій Гапонцев, Вячеслав Ковальчук, Гайовська Аліса, Гаценко Олексій, Гірченко Ігор, Горчук Вікторія, Грицюк Тарас, Гур’янова Ірина, Дмитро Александров, Єгор Поліщук, Жигаліна Віта, Задорожний Дмитро, Іра Бондаренко, Капусняк Петро, Карповець Рувим, Клімов Олексій, Коваленко Олександр, Лавров Олексій, Лариса Сідельник, Макаренко Настя, Марина Блудша, Медведенко Олександр, Миронюк Юлія, Місчанчук Олександр, Настя Сідельник, Наталія Шаванова, Олег Жиделяев, Ольга Стулій, Оля Скосаренко, Павло Кучапін, Пащенко Андрій, Петро Біланенко, Романа Рубан, Романова Анастасія, Северин Наливайко, Сергій Матюшенко, Сіденко Вадим, Соловищук Владислав, Томазов Олександр, Фалюш Олександр. Координували підрахунок Аня Гайдай, Маша Шененко та Даша Пирогова.

Нагадаємо, результати осіннього підрахунку 2016 року, який провела Асоціація велосипедистів Києва, засвідчили, що у звичайний вечір буднього дня на вулиці Києва виїжджало більше 2 тисяч велосипедистів. Результати осіннього підрахунку 2016 року, який провела Асоціація велосипедистів Києва, засвідчили позитивну динаміку порівняно з даними восени 2015 року: за рік велосипедистів стало більше на 10%.

6 серпня в Києві Асоціація велосипедистів Києва навчатиме їздити велосипедом по Києву там, де для цього є всі умови, на Троєщині.

Хочете бачити Київ велосипедним? Приєднуйтеся до Асоціації велосипедистів Києва. Що більше нас буде, то швидше ми будемо жити в комфортному місті!

ПОДІЛИТИСЯ