У Києві стартував Європейський тиждень мобільності: що, де, навіщо

Новий план сталої міської мобільності Києва передбачає нові пішохідні зони, розвиток велоінфраструктури та розробку велоконцепції міста, вдосконалення роботи громадського транспорту і впорядкування паркувального простору. А система міського велопрокату в Києві анонсує розширення мережі.

старт Європейського тижня мобільності в Києві 2016

Фото: Вікторія Сапата (прес-служба КМДА)

Сьогодні заступник голови КМДА Ілля Сагайдак підписав Хартію Європейського тижня мобільності, якою київська влада офіційно підтвердила свою участь та наміри розвивати сучасну систему міської мобільності.

“На сьогодні в нас у пріоритеті стоять пішоходи, велосипедисти та громадський транспорт. У нашому новому плані сталої міської мобільності – нові пішохідні зони, будівництво веломереж та розвиток велоінфраструктури в цілому, вдосконалення роботи громадського транспорту і, звичайно, упорядкування паркувального простору для подальшого зручного пересування містян як пішки, так і на велосипеді. Ми вже можемо побачити та відчути позитивні зміни на собі. Нещодавно вул.Сагайдачного стала частково пішохідною, а відсьогодні Бесарабська площа у вигляді експерименту відкрила свою дорогу для вільного пересування пішоходів”, – заявив заступник голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень Ілля Сагайдак під час прес-сніданку на Контрактовій площі.

Європейський тиждень мобільності в Києві 2016

Фото: Вікторія Сапата (прес-служба КМДА)

“Розвиток велоінфраструктури вигідний місту і його жителям з кількох причин. Створення умов для велосипеда як транспорта дає альтернативу швидкого та економного пересування з точки А в точку Б, ефективно доповнює громадський транспорт та звільняє місто від заторів і смогу. Саме тому так важливо, щоб Київрада наступного року затвердила велоконцепцію міста, яка наразі розробляється на замовлення КМДА”, – заявила радниця міського голови з питань розвитку велоінфраструктури Ксенія Семенова. Вона також повідомила про те, що розбудова першого веломаршруту в Києві “Троєщина-Європейська площа” продовжується, а наявна в Києві велоінфраструктура працює. За даними підрахунку Асоціації велосипедистів Києва, протягом року на велодоріжці на вул. Оноре де Бальзака (Троєщина) кількість велосипедистів збільшилась на 50%.

cycling_route_troeschyna_promo-720x578

“Чому тема цьогорічного Європейського тижня мобільності називається“Розумна і стала мобільність – інвестиція в Європу“? Бо велосипедисти, пішоходи та користувачі громадського транспорту сприяють розвитку малого і середнього бізнесу. Вони мобільніші, їм легше зупинитися, тому вони купують більше товарів, пересуваючись містом, ніж водії автомобілів. Тільки в Європі велосипедисти щороку витрачають 111 млрд євро в місцевих магазинах”, – заявила медіакоординатор Асоціації велосипедистів Києва Марина Блудша.

urbancommuter.wordpress.com

Генеральний директор громадського велопрокату NextBike Ukraine Олексій Кушка повідомив, що компанія активно веде діалог з містом і безпосередньо з мером Києва Віталієм Кличком, який вболіває за цю ідею, та Київською інвестиційною агенцією щодо впровадження системи громадського велопрокату в Києві вже в 2017 році.  “Ми маємо потенційного спонсора (телекомунікаційний бренд), який готовий інвестувати в проект, не залучаючи гроші з бюджету міста. Але для цього нам треба пройти ще багато бюрократичних процедур, тому чекаємо від міста необхідні папери для конкурсу.   Також будемо наполягати, щоб NextBike Ukraine став офіційним перевізником на Євробаченні-2017”, – сказав гендиректор NextBike Ukraine Олексій Кушка.

130830 Image-Aufnahmen "nextbike", aufgenommen am 30.08.13 in Leipzig. Anja Jungnickel, Kurt-Eisner-Str. 56, 04275 Leipzig. Tel: 0177 5014249. Sparkasse Leipzig, BLZ 860 555 92, KN 1800126669. St.Nr. 231/236/07481 Jegliche kommerzielle Nutzung ist honorar- und mehrwertsteuerpflichtig! Persšnlichkeitsrechte sind zu wahren. Es wird keine Haftung Ÿbernommen bei Verletzung von Rechten Dritter und bei Fotoaufnahmen im šffentlichen Raum. Autoren-Nennung gemŠ§ ¤13 Urh.Ges. wird verlangt.

Довідка: Темою Європейського тижня мобільності в 2016 році, який відзначають у понад 5 тис. міст Європи, є “Розумна і стала мобільність – інвестиція в Європу“. Зниження витрат на будівництво та утримання транспортної інфраструктури, зменшення витрат на охорону здоров’я та довкілля, позитивний вплив на сектор туризму та велобізнесу, збільшення роздрібної торгівлі та здорожчання нерухомості в привабливих районах – такі переваги дає розвиток велотранспорту вже сьогодні в Берліні та Кракові, Дубліні та Барселоні, в Парижі та Нью-Йорку. Крім того, зменшення використання автотранспорту в місті сприяє поліпшенню якості повітря і стимулює нашу фізичну активність, що може заощадити гроші в галузі охорони здоров’я.

Організаторами ЄТМ у Києві цього року виступили КМДА, громадські організації та активісти (Асоціація велосипедистів Києва, Екоцентр, ГО “Світ освіт”, співкоординатор Ради з урбаністики Києва Григорій Мельничук тощо).

Програму Європейського тижня мобільності в Києві (16-22 вересня):

16 вересня, 19.00, Контрактова площа – вечірня велоекскурсія “Небачений Поділ“
16 вересня “Екоцентр” запускає фото-акцію в рамках громадської кампанії “Звільни смугу!”, спрямованої на звільнення смуг для громадського транспорту в Києві від автомобілів.
16 вересня, 19:00, Velocity BAR, вул. Фізкультури, 3 (ст.м.Олімпійська) – зустріч #КрутиПедаліКиїв: німецькі велоактивісти про міф велосипедного Берліна

КрутиПедаліКиїв з німецькими велоактивістами

17-18 вересня, субота, 10:00-20:00 – День ПАРКУвання на Бесарабці (пішохідна зона на Бесарабському проїзді). Організатори: КМДА та громадські організації, співкоординатор Ради з урбаністики Києва Григорій Мельничук.
Події АВК на Дні ПАРКУвання: Велошкола з безпеки руху АВК, безплатний велопрокат, кінопокази, велоточка АВК, майстер-класи з обслуговування велосипеда. Також у програмі заходів освітня програма для дітей від PinchukArtCentre.

День паркування в Києві

21 вересня, Хрещатик, 36 – “Екоцентр” Національного екологічного центру України проведе громадську акцію “Звільни смугу!” перед КМДА.
22 вересня, четвер, 8:00-10:00, Майдан Незалежності (біля Лядських воріт) – День без авто: осінній день “Велосипедом на роботу”, велосніданок на Майдані, а також церемонія нагородження переможців конкурсу «Велопрацедавець-2016».

Весняний день велосипедом на роботу 28 квітня в Києві
22 вересня, 19:00, Velocity BAR, вул. Фізкультури, 3 (ст.м.Олімпійська) –
Зустріч #КрутиПедаліКиїв: лекція про історію велосипеда

16-22 вересня — інфокампанія про Європейський тиждень мобільності для українських шкіл від ГО «Колегія екологічної освіти «Світ Освіт».

Більше інформації про програму заходів ЄТМ на офіційному сайті: www.mobilityweek.org.ua.

Хочете бачити Київ велосипедним? Приєднуйтеся до Асоціації велосипедистів Києва. Що більше нас буде, то швидше ми будемо жити в комфортному місті!

ПОДІЛИТИСЯ