Зміни у роботі U-Cycle щодо київського напрямку

Багато років наша організація системно працювала заради створення велосипедної інфраструктури в Києві. Завдяки нашій адвокації вдалося досягнути ключової інституційної зміни, коли у 2018 році депутати Київської міської ради одноголосно прийняли Концепцію розвитку велосипедної інфраструктури міста. Ми багато років адвокатували появу цього стратегічного документа, забезпечили партисипативний процес для київської велоспільноти та були одним з його розробників.

Станом на тепер завдяки Концепції вже створено Сектор розвитку веломережі Департаменту транспортної інфраструктури КМДА та почалися перші облаштування велоінфраструктури на вулицях міста.
Тому на останньому операційному плануванні наша організація прийняла рішення, що далі команда офісу U-Cycle тестує формат без посади координатора роботи по Києву. Ми змінюємо тактику і плануємо надалі моніторити, контролювати та надавати конструктивний зворотний зв’язок щодо роботи місцевої влади та комунальних підприємств. Для цього ми налагодили тісну співпрацю з іншими велоспільнотами та ініціативами Києва, з якими разом сформували так звану “Велораду”. Сюди наразі входить 20 представників від київської велоспільноти, які вже долучаються до робочих зустрічей КМДА. Також за результатами акції “Досить смертей на дорогах” було підписано Протокол з основними вимогами велоспільноти до КМДА (https://cutt.ly/xaM2WPb), і наразі разом з міською владою ми працюємо над його виконанням.

Яна Брик, яка координувала напрямок київської роботи останні два роки, наразі завершила роботу в команді офісу U-Cycle і приєдналася до міжнародної інституції GIZ як радниця з громадської інфраструктури. Ми щиро дякуємо Яні за її роботу та внесок в розвиток організації і бажаємо подальших професійних зростань та натхнення.

Ми є громадською організацією і не будуємо велоінфраструктуру, оскільки це зона відповідальності міста. Тому ми дуже раді, що нарешті у структурі КМДА з’явився Сектор розвитку веломережі. Багато років для нашої організації було стратегічно важливо частково виконувати його функції, щоби велосипедна повістка не губилася в кабінетах, де приймаються рішення. Наразі це є зоною відповідальності новоствореного підрозділу і ми бажаємо успіхів колегам.

Для нас цей досвід був дуже цінним і, чесно кажучи, достатньо виснажливим. Це не завжди була публічно помітна робота зі швидкими результатами. Проте сьогодні ми вже бачимо як починають змінюватися наші вулиці. Сподіваємося, що це лише початок, і Київ далі буде рухатися у напрямку комфортного та безпечного для велосипедистів міста.

Також команда U-Cycle зараз готується до великого 1,5 річного проекту по національній роботі. Усі деталі зовсім скоро повідомимо на сайті та у соціальних мережах. Окрім, цього ми продовжуємо розробляти велоконцепції для міст та громад у рамках напрямку консалтинг U-Cycle.

Більше про нашу місію та стратегічні напрямки.

ПОДІЛИТИСЯ