#BikesForUkraine: Єврокомісія зібрала для України майже пів тисячі велосипедів

Сьогодні, 29 листопада, у Київ доставили 300 з 470 велосипедів, які зібрали серед громадян Європейського Союзу представники Єврокомісії в межах міжнародної кампанії #BikesForUkraine. Велосипеди передадуть волонтерам і волонтеркам, які розвозять гуманітарну допомогу, а також персоналу критично важливих служб у містах і громадах України, постраждалих від російської військової агресії.

Велосипеди в Києві прийняли і розвантажили волонтери U-Cycle (ГО «Асоціація велосипедистів Києва»), яка є одним із ініціаторів та співкоординаторів кампанії #BikesForUkraine. Далі велосипеди поїдуть до волонтерів громадських і благодійних організацій, у гуманітарні штаби, молодіжні простори та дитячі центри, а також до соціальних працівниць і поліцейських у містах і селах 9 областей України: Херсонської, Донецької, Миколаївської, Кіровоградської, Дніпропетровської, Сумської, Київської, Житомирської та Харківської. 

«Ми прагнемо підвищити мобільність українських волонтерів і волонтерок, персоналу критично важливих комунальних служб, щоб зробити гуманітарну та іншу допомогу доступнішою для тих, хто найбільше цього потребує. Ми дякуємо Європейській комісії за підтримку нашої горизонтальної ініціативи та запрошуємо весь світ підтримати сьогодні Україну, приєднавшись до кампанії #BikesForUkraine. Ви можете допомогти українцям стати мобільнішими, а в умовах війни це означає зберегти життя», – пояснила співкоординаторка міжнародної кампанії #BikesForUkraine і координаторка спільноти U-Cycle Наталя Князева.

Представники Європейської комісії з Генерального директорату мобільності і транспорту (DG MOVE) зібрали 470 дорослих і дитячих велосипедів за допомогою громадян європейських країн і відправили 300 з них в Україну. Ще близько 170 велосипедів не вмістилися в вантажівку і приїдуть наступною партією. Протягом жовтня цього року Єврокомісія збирала велосипеди, що були у використанні, запчастини і велоаксесуари для них від громадян Бельгії, Люксембургу та інших європейських країн. Єдиною умовою було, щоб уся велосипедна техніка була у справному стані, у т.ч. акумулятори для електричних велосипедів. Перед відправкою у Брюсселі веломеханіки-волонтери оглянули та підремонтували велосипеди. Також 60 велосипедів подарував веломагазин ChristopheBikes.com. Логістична компанія DFDS Group погодилась відвезти велосипедний вантаж в Україну безкоштовно.

Велосипед став основним транспортом у постраждалих від російської військової агресії українських містах і громадах, де через обстріли та руйнування повністю або частково не працює громадський транспорт і бракує пального. Тому велотранспорт став надійним засобом мобільності для волонтерської доставки гуманітарної допомоги та переміщення персоналу критично важливих служб.

Міжнародну кампанію #BikesForUkraine запустили 5 травня 2022 року шість громадських організацій з різних міст України: U-Cycle (ГО «Асоціація велосипедистів Києва»), ГО «Еко Місто» (Чернігів), ГО «Молодіжне об’єднання Екстрим стайл» (Суми), ГО «Міські реформи» (Харків), ГО «ФОРЗА» (Ужгород), ГО «ВелоВектор» (Одеса).

Станом на сьогодні до кампанії #BikesForUkraine долучились понад 30 амбасадорів з понад 10 країн світу — громадські організації, велосипедні спільноти та клуби, бізнеси, міжнародні та європейські інституції, завдяки яким уже вдалося передати понад 600 велосипедів у міста та громади України.

Усіх амбасадорів і як долучитись до міжнародної кампанії #BikesForUkraine дізнайтесь тут.

ПОДІЛИТИСЯ