Bike Camp 2023 зібрав у Києві велоактивістів і велоактивісток з 15 міст і громад України

Дводенний тренінг з велоактивізму Bike Camp 2023 організувала в Києві 25-26 березня U-Cycle (ГО «Асоціація велосипедистів Києва»), щоб підтримати та розвивати громадянське суспільство і велорух в Україні під час війни, дати ефективні інструменти для успішної адвокації та контролю місцевих велосипедних політик і сприяти розвитку безпечної зручної велосипедної інфраструктури на місцях. 

Фото U-Cycle / Юрій Шакалов

У Bike Camp 2023 взяли участь 20 людей, які вже активно просувають створення велоінфраструктури та розвивають велорух у своїй громаді або мають намір цим займатися. Учасники та учасниці тренінгу приїхали з різних міст і громад України: 

За результатами Bike Camp 2023 учасники та учасниці тренінгу мають сформувати і надіслати листи-пропозиції до місцевого бюджету своєї громади.

Під час лекцій і воркшопів на тренінгу ми розкрили такі питання:

Відео лекцій Bike Camp 2023 доступні для перегляду на YouTube

Також у програмі Bike Camp 2023 були екскурсія велосипедною інфраструктурою на Подолі в Києві, кава з депутаткою Київради Ксенією Семеновою та нетворкінг.

Денис Моляка, голова U-Cycle (ГО «Асоціація велосипедистів Києва»), експерт зі сталої міської мобільності: «Під час повномасштабної війни в Україні велосипед став елементом стійкості міст і громад, забезпечив мобільність у найважчі часи. У постраждалих від військової агресії українських громадах, де не працює громадський транспорт і бракує пального, велосипедний транспорт став надійним засобом мобільності для волонтерської доставки гуманітарної допомоги та переміщення персоналу критично важливих служб. Це показала наша міжнародна кампанія #BikesForUkraine, у межах якої ми отримали вже понад дві тисячі запитів на велосипеди від організацій та установ з різних областей України. Безпека руху і стала мобільність мають стати важливими координатами під час відбудови України, бо врахування умов для руху велосипедом перетворить наші вулиці та дороги на безпечне і комфортне середовище для людей». 

Денис Дзюбинський, співкоординатор Bike Camp 2023, асистент з адвокації U-Cycle: «Вразило те, що ми отримали понад 80 заявок на участь у Bike Camp 2023 з більш як 20 областей України. Серед відібраних учасників та учасниць тренінгу є чимало людей, які вже мають досвід реалізації власних проєктів та ініціатив. Для нас цінність такої події насамперед у мережуванні, тому що ми знайшли нових велоагентів змін у різних громадах для подальшої співпраці, а вони отримали дієві інструменти адвокації та доступ до можливостей, бази знань і розширили своє коло контактів».

Ми розпитали учасників та учасниць Bike Camp 2023 про те, що їм дала ця подія і в чому вони вбачають найбільшу цінність від участі в тренінгу.

Семен Кошоватий та Артур Понич, ГО Чернівецька асоціація велосипедистів: «По-перше, ми відкрили для себе явище адвокації по-новому і готові впроваджувати це в життя в Чернівцях. По-друге, ми зрозуміли, де можна шукати гроші на велодоріжки, бо на тренінгу можливості для фінансування велосипедної інфраструктури розкрили з різних боків. По-третє, дізналися, як саме можна впливати на бюджетний процес у своєму місті та співпрацювати з місцевими органами влади. 

Ми отримали зв’язок з велоактивістами з різних міст і громад і тепер можемо завжди звернутися за порадою до своїх колег. Найголовніше, що Bike Camp 2023 дав нам мотивацію рухатися далі, бо воєнний стан поставив всіх нас паузу, а зараз ми розуміємо, що це можна і треба продовжувати робити».

Галина Серкова, велоклуб «ВелоАккерман», м. Білгород-Дністровський, Одеська область: «Для мене стало приємною несподіванкою, що мене відібрали серед такої кількості заявок від велоактивістів і велоактивісток з різних куточків України. Спікери тренінгу показали нам успішні моделі розвитку велоінфраструктури та розкрили способи й механізми її реалізації. Сподобалася дружня атмосфера під час тренінгу, формат з фідбеком від аудиторії, оскільки ми були задіяні під час спілкування зі спікерами, виконували практичні завдання, спілкувалися між собою. Для себе винесла низку ідей, які можна і потрібно буде втілити в нашому місті. Незважаючи на те, що я сама є посадовою особою органів місцевого самоврядування, було цікаво почути від спікерів, як успішно спілкуватися з такими органами:) Дякую U-Cycle за гостинність, за надання маси корисної інформації, добродушність і відкритість. Дякую всім учасникам та учасницям події, цілком незнайомі люди за ці два дні сприймалися вже як давні друзі».

Іван Кушніренко, Васильків: «Мені Байк Кемп дав практичне розуміння способів прокладання веломаршрутів та проведення освітніх заходів, які сприяють велоруху, як їх можна робити і з ким (наприклад, кампанія «Велосипедом до школи» і велошколи з безпеки руху). Я зрозумів, як можна співпрацювати з поліцією, місцевими органами влади, щоб змінювати організацію дорожнього руху і розвивати простори в громаді. Також стало ясно, наскільки велосипедна інфраструктура корисна для всієї громади, а не лише для велосипедистів, бо заохочує користуватися велотранспортом тих, хто ще не їздить, і створює комфортне середовище для всіх маломобільних груп населення».

Bike Camp 2023 відбувся в межах проєкту «Голос громади і вплив на реформи», що впроваджується за фінансової підтримки Європейського Союзу.  Його наповнення є виключно відповідальністю U-Cycle (ГО «Асоціація велосипедистів Києва») та не обов’язково відображає точку зору Європейського Союзу та Нідерландського Гельсінського комітету.

ПОДІЛИТИСЯ