В українських школах поглибили освіту з безпеки руху на велосипеді

Нові теми про безпеку руху на велосипеді та правила дорожнього руху для велосипедистів є складовою навчальної програми «Основи здоров’я» для 6-9 класів закладів загальної середньої освіти в Україні. 

У червні 2022 року U-Cycle (ГО «Асоціація велосипедистів Києва») запропонувала доповнити навчальну програму предмета «Основи здоров’я» темами з безпеки руху на велосипеді. Відповідні пропозиції надали від U-Cycle координаторка національної кампанії «Велосипедом до школи» Аліна Кундіч і освітня експертка проєкту «Впровадження освіти з безпеки руху на велосипеді в українських школах. Сприяння сталій мобільності та покращенню безпеки дорожнього руху для дітей та молоді в Україні» Лідія Андрушко, яка також працювала у складі робочої групи з розробки Державного стандарту базової середньої освіти, і є тренеркою Нової української школи.

Аліна Кундіч, координаторка національної кампанії «Велосипедом до школи»: «Під час війни освіта з безпеки руху набуває ще більшого значення. Адже найбільша цінність — це життя. Тішуся, що велошколи з безпеки руху перетворюються з точкової історії в Києві, Житомирі чи Полтаві, де їх проводили протягом років велоактивісти та поліцейські, на сталу практику, і тепер маленьких українців навчатимуть безпечній поведінці на велосипеді вчителі у школі. За 5-10 років ми будемо бачити на наших дорогах більше свідомих велосипедистів, які поводяться як повноцінні учасники дорожнього руху. Разом із цим важливо, щоб діти мали можливість засвоїти знання, які рятують життя, не лише в теорії, а й на практиці, особливо в старших класах, бо саме з 14 років діти можуть пересуватися велосипедом по дорозі. Як саме таке навчання може виглядати, ми показуємо в пілотних школах, які беруть участь у кампанії «Велосипедом до школи».

Аліна Кундіч, координаторка національної кампанії «Велосипедом до школи»

Лідія Андрушко, освітня експертка, член робочої групи з розробки Державного стандарту освіти, тренерка НУШ, розробниця навчальних матеріалів з безпеки руху на велосипеді: «На мою думку, це дуже добре, що українська середня освіта так швидко адаптується до змін. Коли готувалася навчальна програма, Міністерство освіти і науки України врахувало наші пропозиції, які увійшли до оновленої навчальної програми предмета  «Основи здоров’я». Під час війни на велосипедний транспорт значно зріс попит, особливо в умовах дефіциту електроенергії та пального. Тому всі учасники дорожнього руху мають бути готовими до безпечної взаємодії на дорозі, і школа вже сьогодні може їх підготувати. Це перший і важливий крок, на черзі — створення методичних навчальних матеріалів для вчителів і учнів, які згодом будуть доступні для всіх».

До оновленої програми «Основи здоров’я», яку затвердило Міністерство освіти і науки України в 2022 році,  увійшли, зокрема, такі навчальні теми:

Світлана Фіцайло, начальник відділу змісту освіти, мовної політики та освіти національних меншин головного управління загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки України: «Оскільки все більше дітей і молоді в Україні стають учасниками дорожнього руху на велосипедах, мотоциклах, скутерах, мопедах тощо, то навчання дітей свідомій і безпечній поведінці на дорозі є дуже актуальним. Кількості годин у навчальному плані для формування відповідних навичок недостатньо, тому було би дуже корисно мати ще додатковий ресурс у вигляді факультативного курсу, зокрема, з безпеки руху на велосипеді, відповідного варіативного модуля навчальної програми з фізичної культури і, можливо, окремих позаурочних програм, які заклад освіти може інтегрувати у свою освітню програму, щоб це було корисно і цікаво для дітей та мало вплив на їхню поведінку як учасників дорожнього руху».

Круглий стіл спільно з МОН України про освіту з безпеки руху на велосипеді.
22 лютого 2022 року

Нагадаємо, що навесні 2022 року наукова установа «Інститут модернізації змісту освіти», яка є державним підприємством Міністерства освіти і науки України, та U-Сycle (ГО «Асоціація велосипедистів Києва») підписали меморандум про співпрацю задля інтеграції навчання з безпеки руху на велосипеді в українську шкільну освіту.

У 2021 році розпочалась національна кампанія «Велосипедом до школи» в межах проєкту «Впровадження освіти з безпеки руху на велосипеді в українських школах. Сприяння сталій мобільності та покращенню безпеки дорожнього руху для дітей та молоді в Україні». Метою проєкту є інтегрувати навчання з безпеки руху на велосипеді в українську шкільну освіту, а також сприяти його впровадженню на основі розробленого документу національної політики. Така освіта в Україні забезпечить ефективніший захист дітей і підлітків на велосипедах та підвищить їхню участь у дорожньому русі. У межах проєкту передбачено створення навчально-методичних матеріалів з безпеки руху на велосипеді для вчителів, посібник для учнів та відеоролики з практичними прикладами, а також навчання на веломенторів/ок поліцейських, вчителів і велоактивістів з різних міст України. На веломенторів, зокрема, навчатимуть вчителів 15 шкіл з 12 різних областей України, які відібрали в результаті конкурсу. Також 15 шкіл-фіналісток конкурсу отримають сучасні криті велопарковки, ремонтні набори велоінструментів, велосипеди з шоломами, методичну допомогу в облаштуванні інтерактивного навчального майданчика, де учні зможуть навчитися взаємодії та безпечній поведінці в дорожніх ситуаціях.

Проєкт «Впровадження освіти з безпеки руху на велосипеді в українських школах. Сприяння сталій мобільності та покращенню безпеки дорожнього руху для дітей та молоді в Україні» впроваджує U-Cycle (ГО «Асоціація велосипедистів Києва») в партнерстві з ChildFund Deutschland за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини. Кампанію «Велосипедом до школи» також підтримує програма МАТРА Посольства Королівства Нідерландів в Україні.

Нагадаємо, у 2018 році ми створили для школярів серію відеороликів про безпеку руху і культуру їзди на велосипеді та онлайн-уроки велошколи з безпеки руху, яку проводимо в Києві та інших містах України вже багато років.

ПОДІЛИТИСЯ